Van Gogh NP is een Nationaal Park nieuwe stijl. Net even anders dan je op het eerste gezicht denkt. Het is een brede beweging van Brabantse overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven. Samen met vrijwilligers en bewoners zetten zij zich in voor de versterking van natuur, landschap en biodiversiteit. Hun ambities staan in het Masterplan: schetsboek voor het landschap van de 21e eeuw. Laat je inspireren door hun unieke Brabantse aanpak. 

Masterplan: schetsboek van de toekomst

Het Masterpan van Van Gogh NP is in 2020 tot stand gekomen dankzij de intensieve samenwerking van 40 Brabantse partners. Samen schetsen zij een wenkend perspectief én een uitnodiging aan alle Brabanders om samen (verder) te werken aan het Brabantse landschap van de toekomst, tot in het hart van de dorpen en steden. Centraal staan vier ontwikkellijnen. Het masterplan was ook de onderbouwing voor de aanvraag aan de Minister van LNV in 2021, voor de status Nationaal Park.

Onze ambitie in een masterplan

Gezamenlijk Kompas

Partners in Van Gogh NP dagen elkaar uit, spreken elkaar aan en vinden inspiratie in gedeelde waarden en ambities. Dat is ons kompas: we ontwikkelen het landschap van de toekomst met passie voor natuur, landschap en de mens, experimenteel, vernieuwend, en met durf, doorzettingsvermogen en verbeeldingskracht.

Wat is het Kompas?

Van Gogh inspireert

Vincent van Gogh is misschien wel de beroemdste Nederlander die ooit geleefd heeft. Hij werd geboren in Brabant en vond zijn inspiratie in het Brabantse landschap, de natuur, de arbeiders en het boerenleven. In Van Gogh NP maken tientallen monumenten zijn erfenis tastbaar. De waarden van Vincent van Gogh geven richting aan de ontwikkeling van het landschap in Van Gogh NP. 

Van Gogh als gids

Nationaal Park nieuwe stijl

Dit is een Nationaal Park nieuwe stijl. Hier combineren we prachtige natuurgebieden met fraaie agrarische cultuurlandschappen en de stedenring in het midden van Brabant. Van Gogh NP begint bij de voordeur. We zorgen ook voor het groen buiten de natuurgebieden en tot in het hart van de steden en dorpen. Zo beschermen we kwetsbare natuur en creëren we gezonde, groene leefomgeving.   

Buiten de lijnen

Urgentie en kansen

We benutten de grote urgente vraagstukken van nu als kans om ook de natuur, het landschap en de biodiversiteit te versterken. Denk daarbij aan de energie-opgave, de landbouwtransitie, klimaatadaptatie en de grote vraag naar woon- en werklocaties.

Urgentie en kansen

Groen tot in de steden en dorpen

Het feitelijke Van Gogh NP is ongeveer 50.000 ha, en bestaat voor meer dan de helft uit natuurgebieden, zoals de Kampina, Oisterwijkse Vennen, leembossen (zoals De Geelders en De Mortelen) en Loonse en Drunense Duinen. En ook landbouwgebieden, prachtige landschappen en landgoederen.

De kracht van Van Gogh NP is dat bijna 80 partners bereid zijn om in een groter gebied (100.000 ha) onder de vlag van Van Gogh NP samen te werken om het landschap en de biodiversiteit te versterken, tot in de dorpen en steden. In het totale gebied liggen ook natuurgebieden, zoals het Ulvenhoutse Bos, de Pannenhoef en het Mastbos, met het bekenlandschap als ruggengraat, en het erfgoed van Van Gogh.

Lees hier het besluit van de Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur van 13 oktober 2024 in de Staatscourant.